17 Mart 2014 Pazartesi

Bilinçli Tüketici” -AREL üniversitesi-Yılmaz Parlar

AVRUPAPOST GAZETE <![endif]--> AVRUPAPOST GAZETE


 ARELDE “TÜKETİCİ HUKUKU”

Arel Üniversitesinde Tüketici haftası kapsamında 14 Mart 2014 Cuma günü “Bilinçli Tüketici” olmayı hedefleyen “Yeni Tüketici Kanunu ve Getirdikleri”  konulu bir panel düzenlendi. Cem Tv Medya Grup Başkanı ve EGD Ekonomi gazeteciler Dernek Başkanı Celal Toprak’ın Konferans konuşmacı olarak davet edildiği Panel, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Genel Başkanı ve Arel Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Özgöker tarafından düzenlendi. 



28 Mayıs 2014’te yürürlüğe girecek olan ve 28 Kasım 2013’te Resmi Gazete’de yayınlanan  "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tüm, tüketici olarak hepimizi ilgilendirdiğini, hepimizin haklarıyla ilgili haklarımızı koruyan kanun yenilikleriyle bilgilendirmek bilinç oluşturmak amaçlı etkinlik, Öğretim görevlileri, STK Başkanları, temsilcileri, Bakanlıktan gelen heyet, hukukcular,uzmanlar, Çeşitli Federasyon temsilcileri, Arel Üniversite öğrencileri tarafından  ilgiyle izlendi.

EGD Ekonomi Gazeteciler Dernek Başkanı Celal Toprak, Tüketicinin korunması ile ilgili kurallar, sadece tüketiciyi değil, belli standartta ve kalitede mal ve hizmet üretimini hedeflediği için aynı zamanda üreticileri ve dolayısıyla ülke ekonomisini korumayı hedeflediği için bu hukuku iyi uygulamalı iyi yurttaş olmanın iyi tüketici olmanın yolu ülke ekonomisini tetiklemek olduğu bilincini anlattı. Son derece keyifli konuşmasında diyalog kurduğu katılımcıların iştirakiyle soru cevab şeklinde hiperaktif havada geçen konferansda “Tüketici Hakem Heyetlerine” dikkat çekti.



Değeri 2 bin Liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine,
3 bin Liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine,
Büyükşehir statüsündeki illerde; 2 bin ile 3 bin Lira arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruyu zorunlu hale getirilen, Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan müracaat eden varmı ? sorusuna cevap aradı.



Klasik olarak alıcı satıcının karşı karşıya gelmesi gerekmediği günümüzde hayat kolay olsada tüketim dünyası zorlaşmış karışık bir hal almış durumda tüketici aleyhine bozulmasına sebebiyet veren, Teknolojik gelişmeler ve  küreselleşme  etkileriyle ticaret biçimi  değiştiğinden, Tüketicilerin haklarının aranmasını vurgulayarak sosyal medya kullanımı hakkında genç kuşağın ölçümleri değerlendirdi. 


Doç Dr. Uğur Özgöker Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu gibi hukuki düzenlemelerin tüketicilerimize getirdiği yeni haklar, Tüketici Kanunu’nda değişiklik yapılmasını elzem kılan, Tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alan Tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştıran, Tüketicinin bilgilendirilmesi konusu ön plana çıkarılan ceza sistemi oluşturulan tüketici bilinci üzerinde günün anlamıyla ilgili kısa açılış konuşması yaptı.



Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Küçüksavaş, tüketicinin haklarını ön planda tutan bilgilerin ve  tüketici haftası etkinliğinin önemini belirtti.

İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Ramazan Taşdurmazın Moderatörlüğünü yaptığı Panelde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatma Çağlar,  Rekabet Rekabet-Ticaret Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Aslan, Rekabet Derneği İstanbul Şube Başkanı Av. Dr. Kemal Erol, Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) ve Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Genel Başkanı Fuat Engin, Tüketiciler Derneği (TÜDER) Onursal Başkanı Engin Başaran, Rekabet Ekonomisi ve Regülasyon Uzmanı Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Tüketicinin Korunması Sektör Sorumlusu Umut İlkay Kavlak, Panelist olarak katıldılar. Kendi konularında bilgiler verdiler.
Panel sonrası Plaketler verildi.

yilmazparlar@yahoo.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder