23 Şubat 2022 Çarşamba

Turizmde Gerilla Pazarlama -Yılmaz Parlar

AVRUPAPOST GAZETE <![endif]--> AVRUPAPOST GAZETE

  Turizmde Gerilla Pazarlama 


Modern turizm pazarlamada, sınırları değiştirme kavramı giderek daha fazla popülerlik kazanıyor.


M.Ö. 5.6 yüzyıllarda eski Çin stratejik düşünürlerinden komutan Sun Tzu'nun “Savaş Sanatı” sadece, savaş siyaset alanında değil, aynı zamanda iş dünyasında da stratejik düşünceye ilham kaynağı olmaktadır. 



Çapraz referansları günümüzde çok alanda uygulanabilirliği, günümüz dünya liderleri ve iş dünyası devleri tarafından stratejileri kullanılmaktadır.


Bütçe eksikliğinde önemli bir promosyon etkisi yaratmak için kampanyalar veya stratejiler kullanan geleneksel olmayan pazarlama türünün yaratıcısı Jay Conrad Levinson’un “Gerilla Pazarlaması Sun Tzu'nun “Savaş Sanatı”nın çok yönleriyle örtüşmektedir.



Gerilla pazarlaması, askeri ve savaşla ilgili terminolojiden gelir. Ancak, Gerilla pazarlaması savaşmak değildir. “Zaferin efendisi olamaz” der Sun Tzu'nun Savaş Sanatı.  Son iki bin yıldır Asya'nın en önemli ve en ünlü askeri incelemesi olan, Sun Tzu'nun Savaş Sanatı tercüme ve yorumlarıyla ilham verdiği Gerilla pazarlama, tipik olarak maliyetinin çok altında bir pazarlama kampanyası başlatmak için kullanılan bir dizi pazarlama eylemidir .



Geniş bilgiye geçmeden önce “2. Turizmde Yeni Arayışlar”  Zirvesinden söz edelim. Başkanlığını Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Turizm Araştırma Geliştirme Platformu (TU-AR) “İnovatif Adımlar, Kadın Girişimciliği ve Markalaşma” Temalı Turizmde Yeni Arayışlar Zirvesinin 2. ncisini 22 Şubat 2022 Salı günü Gayrettepe Dedeman Hotelde Gerçekleştirdi. 



Düzce Belediye Başkanı, Ordu Belediye Başkanların katıldığı zirvede Sivil Toplum Başkanları, temsilcileri, iş ve sanat dünyasının önemli isimleri, Akademisyenler, elit davetliler çok sayıda Basın mensubu katıldılar. YAPDER  Başkanı Celal Toprak, The Pro Eco Başkanı Mesut Demir, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Ordu Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler Açılış konuşmalarının ardından üç panel gerçekleşti.




“Turizmde Destinasyonun Markalaşmaya Katkısı” Konulu panelin moderatörüğünü Beyza Toksoy üstlendi. Randa medya kurucu ortak Dilruba Hocaoğlu, Kenan Yavuz Etnoğrafya müzesi Başkanı Kenan Yavuz, Bentour İstanbul Destinasyon Yönetmeni Turizm Marka ve Yönetim Danışmanı Sevda Yılgaz Panelistleri oluşturdu. 



Seda Güler Moderatörlüğünde “Turizmde Yeni Arayışlar, Kış turizmi ve Alternatif Turizm Adımları” konulu panel gerçekleşti. Kastamonu Kadın derneği Genel Başkanı Emine Çelik, İletişim ve Marka Danışmanı Nur Undey, Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim kurul Başkanı Murat Cahit Cıngı, Wyndham Hotels-resorts Emea Türkiye Genel Direktörü Ayça Bilgin Beslen Panel konuşmacılarıydı. ;


“Turizmde İnovatif Adımlar, Kadın Girişimciliği ve İnovatif Adımlar” Konulu Panelde  Moderatör Gülcan Tuğ, Konuşmacılar; Seven Tour Yönetim Kurul Başkanı Deniz Tüfekci, Maji sanat Galerisi Sahibi Gaye Donay, Holimax Yönetim Kurul Başkanı Ramazan Becer  idi.


Tüm konuşmaların sonucunda tüm ülkelerin yaklaşık GSYİH'sının %10'undan fazlasını ve istihdamın %12'sini oluşturan turizm, COVID-19 öncesi ve sürecinde parentezleri açtırdı. 


COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle tamamen durma noktasına gelen turizm kayıpları milyarlarca Euro'yu, doları buluyor.  


Bu nedenle, hep birlikte geleceği düşünmemize ve yenilikçi ve sürdürülebilir turizmi için bir yol haritası oluşturmamız gerekliğini önümüze getiriyor. Finans kaynak eksikliğiyle bütçeden bağımsız olarak Gerilla pazarlamanın önemi artıyor. Başka bir deyişle, gerilla pazarlama, bir pazarlama kampanyasının etkisi için bir büyüteç görevi görüyor.

2022 İçin En İyi Seyahat Trendleri


Yılda 1,6 milyardan fazla kişinin seyahat etdiği, Turizm sektörü toparlanırken, yakın gelecekte sektörün gelişimini belirleyecek gerçekten ilginç bazı eğilimlerin ortaya çıktığını görüyoruz. 


Yeni fırsatlar çağı açılıyor. Turizm sektörü bir dönüm noktasında. Bir yandan artan bir seyahat talebi görüyoruz, diğer yandan COVID - 19 kısıtlamalarının etkisini hesaba katmak zorunda kalıyoruz. Bu durum sektördeki tüm katılımcıların daha fazla yaratıcılık ve birlik olmasını gerektiriyor. 


Güvenli Seyahat güvenliğinden ilham verici içerik oluşturmaya ve çeşitli dijital teknolojilerle destekleneceğinden yeni trendler karşımıza çıkıyor.


İnsanlar, anın tadını çıkarmak, Dost ve aile gezileriyle arkadaşlarıyla birlikte geçirme eğilimindedir. 2022'ye sosyal bağları yenilemek için irili ufaklı geziler damgasını vuracak. Ekoturizm, Aktif ekoturizm, pandemiden bu yana ortaya çıkan bir başka trend. Turistler aktif olmakla ilgileniyor ve çeşitli küresel toplulukları desteklemek için artan bir seyahat talebi var. Ultra yüksek hızda seyahat yüksek teknoloji seyahat seçeneklerine artan bir ilgi var. İş Seyahatleri artıyor. İş seyahatlerinin dönüş yılı olacak ve bu trend yeni teknolojiler tarafından yönlendirilecek.  

 


Gerilla Pazarlamanın Turizm Destinasyon İmajına Etkisi 


Destinasyon pazarlaması, ideal olarak genel bölgesel kalkınma için stratejik planla uyumlu olması gereken turizm politikasının başarısını kolaylaştırır. 


Destinasyon pazarlaması, endüstriyi çekmek için bölgenin genel imajını iyileştirmek, yerel topluluk tarafından da kullanılabilecek altyapıyı artırmak, çevrede değişiklikler elde etmek veya yerel halka kendi bölgelerinde daha fazla gurur vermek gibi nedenlerle turizmin kullanılmasını içerir. 


Turizm pazarındaki küresel rekabet nedeniyle mevcut koşullar ışığında pazarlama harcamalarını artırmak zor görünüyor. Klasik pazarlamadan çok daha agresif olan Gerilla  pazarlama türü duyguları daha derinden etkilemeyi amaçlar. 


Gerilla pazarlama, hedef kitleye özgün ve şaşırtıcı bir şekilde düşük maliyetli hatta ücretsiz olarak ulaşmaya ve dolayısıyla yatırım getirisini maksimize etmeye odaklanır. Gerilla pazarlamada zaman, emek, yaratıcılık ve bilgi çok daha önemlidir. 


Gerek Belediye Başkanların turizm için yaptıkları yatırımlar ve gerekse  Paneldeki konuşmacıların çözüm odaklı görüşleri dinleyicilerin ufuklarını açtı. Böylelikle  zirve amacına uygun mükemmellikde geçti. Başarılı olanlara plaket takdimi sonrası toplu aile fotograf çekimiyle zirve son buldu.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder